• Bøker
  • Kulepenn, blyant e.l.
  • Et lite bord
  • Sittekrok

Innled aktiviteten med et besøk på biblioteket. Mens dere er på biblioteket kan du gjøre barna oppmerksomme på hvordan et bibliotek ser ut og fungerer. Følg med på hva bibliotekaren gjør når han registrerer bøkene for utlån og innlevering. Fortell barna at det er viktig å være stille på et bibliotek slik at man ikke forstyrrer andre som sitter og leser. Ta med dere opplevelsene til barnehagen og prat sammen med barna om det dere så.

Lag deres eget bibliotek i barnehagen. Hvis dere har et lite rom dere kan bruke til dette er det fint, men hvis ikke, går det greit å bruke et avgrenset område eller en krok i et annet rom.

La barna komme med forslag til hva dere kan bruke for å lage deres eget bibliotek. Bruk hyller, kasser eller bord til å stille ut bøkene på. Et lite bord kan bli disken til bibliotekaren. En penn e.l. kan brukes til å lese strekkoder med. Lag noen lånekort som barna kan ha navnet sitt på. Lag en liten lesekrok med en sofa eller puter til å sitte på. Lag et «stille-skilt» til å henge på veggen. Bruk fantasien og skap deres eget barnehagebibliotek med det utstyret dere har tilgjengelig. Ikke glem å ta barna med på råd. Det er viktig at de deltar i forberedelsene slik at de føler det som sin egen lek, ikke den voksnes.

La barna veksle på å være bibliotekaren som sitter bak disken og låner ut, registrerer strekkoder og lånekort og tar imot/rydder på plass bøker.

Du som voksen kan stille deg disponibel som høytleser eller veilede bibliotekaren litt.