Byen som tema

Dette er en aktivitet som kan strekke seg over en periode med byen som tema. I tabellen ligger forslag til samtaler og påfølgende aktiviteter:

Samtale Aktivitet
Hva er en by? Hva er det i en by? Har noen av dere vært i en by? Hvordan så det ut der? La barna få svare og fortelle.
Bestem dere for en by dere vil lære mer om. Kanskje barnehagen ligger i en by eller i nærheten av en by, eller kanskje noen av barna bor i en? Da kan dere velge denne. Ta barna med på tur til den valgte byen. Det kan være lurt å gjøre dette i små grupper slik at det blir lettere å involvere alle i opplegget og enklere å holde oversikten over barna.

Forbered barna før dere går om hva dere skal gjøre på turen. Ta med kamera og notatblokk og gå rundt på oppdagelsesferd. La barna få delta aktivt i å finne ting og steder å fotografere f.eks trær, blomster, statuer, kirke, hus, butikker, biler, veikryss, trafikklys osv. Ta mange bilder og noter ned det barna ser i byen slik at dere kan arbeide videre med det i barnehagen.

Når alle barna har fått bli med på tur, finner dere fram en stor kartong og ferdig utskrevne bilder fra turen. Snakk sammen om turen og det dere så. La barna bli med på å velge ut bilder og lime på kartongen. La dem gjerne også tegne litt fra sin opplevelse i byen og heng dem opp.
Hvilke arbeidsplasser tror dere det er i byen? La barna få fortelle og sammen velger dere en eller flere arbeidsplasser dere vil prøve å få besøke. Kanskje noen av barnas foreldre jobber en plass i byen?
Kan vi lage en by? La barna komme med forslag til hvordan dere kan lage en by. Dere kan også benytte dere av ideen om Bymiljø i sandkassen.